Asociația Da’DeCe împreună cu Muzeul Municipiului București derulează un nou proiect care vizează valorificarea patrimoniului muzeului în mod creativ și interactiv, prin dezvoltarea unor kituri pedagogice utile învățătorilor în cadrul disciplinelor asociate ariei tematice ”Om și societate”. De asemenea, kiturile pot fi folosite independent de către familii și copii, atât acasă, cât și pentru a explora patrimoniul muzeului în cadrul unor vizite interactive. Proiectul urmărește susținerea învățării în domeniile istorie și geografie, înțelegerea de către copii a transformărilor din societatea contemporană și a factorilor care le determină, dezvoltarea gândirii și atitudinii civice a copiilor, precum și mai buna cunoaștere a patrimoniului și înțelegerea nevoilor specifice de protejare.

Kiturile se vor realiza de către echipe interdisciplinare, formate din muzeografi și istorici, educatori culturali, învățători. În procesul de co-creare al kiturilor vor fi implicați și copii. Kiturile, conținând fișe de prezentare a patrimoniului, fișe de lucru și un traseu de explorare a unui muzeu, vor fi accesibile atât în format fizic (la muzeu și la școală), cât și digital.

Proiectul face parte din strategia asociației de a face muzeele mai prietenoase cu copiii, de apropiere a familiilor cu copii de muzee. Patrimoniul cultural material și copiii nu par să fie, în general, parteneri în ciuda beneficiilor pe care ambele părți le-ar avea. Credem că distanța dintre muzee și copii se datorează modului în care copiii sunt educați și cum se raportează la patrimoniu și muzee. O relație distantă sau chiar de respingere în timpul copilăriei duce la lipsa de interes în muzee și patrimoniu pe parcursul întregii vieți. Familia este, desigur, un factor important în dezvoltarea gusturilor și obiceiurilor culturale, dar profesioniștii în sfera culturii și educației au rolul de a oferi cadrul necesar unui consum cultural atractiv, stimulant și satisfăcător.

Asociația Da’DeCe militează pentru înțelegerea de către copii a nevoii de studiere și protejare a patrimoniului, dar și de înțelegere a rolului pe care patrimoniul îl poate avea pentru dezvoltarea societății. Expunerea copiilor la cultură, în general, este benefică atât pentru ei, cât și pentru societate. S-a demonstrat faptul că artele dezvoltă deprinderi și abilități care ajută la înțelegerea mai profundă și imediată a celorlaltor materii curriculare – inclusiv matematica și limba maternă sau limbile străine, dezvoltă capacitățile neuropsihice ale copiilor, cultura și artele dezvoltă spiritului analitic și critic, aduc beneficii notabile asupra implicării copiilor din punct de vedere social și comunitar, dezvoltă creativitatea artistică dar și cea generală (necesară în orice domeniu într-o societate dinamică precum cea în care trăim), dezvoltă sentimentul de apartenență.

Locație & perioadă
București, aprilie-octombrie 2021

Muzeul Municipiului București

Echipa
Silviu Anghel (director proiect), Dragoș Neamu (asistent proiect), Alexandra Zbuchea (consultant), Iulia Iordan (coordonator educație), Silvia Zamfir (cercetător patrimoniu), Vero Leca (educator), Monica Bumbeș (educator), Loredana Ivan (sociolog), Eliana Radu (PR), Andrei Tache (grafician)

Proiect co-finanțat de AFCN.