Cât de la îndemână este un muzeu atunci când ești copil? Cum este să nu te poți apropia prea mult de artă și nici să cunoști prin atingere exponatele? Echipa acestui proiect a conceput și realizat în cadrul a trei muzee instalații/ jocuri care oferă ocazia copiilor să interacționeze în mod direct și participativ cu patrimoniul!

Am pornit de la tema Centenarului Marii Uniri și înainte de toate am cercetat interesele copiilor prin ateliere. Apoi am selectat obiecte originale din expozițiile muzeelor, care ilustrează evenimente, simboluri și semnificații despre evenimentele istorice de acum 100 de ani. Ne-am pus pe… joacă și am conceput câte o instalație interactivă pe care copiii o pot explora pentru a afla informații noi și a descoperi sensurile obiectului original la care fac referire. ”Obiectele serioase” expuse devin pretext de învățare și joc pentru copii.

Fiecare instalație are specific propriu. În Muzeul Hărților și Cărții Vechi din București se propune un joc pentru copii de 8-12 ani care pornește de la formarea unor puzzle-uri cu hărți vechi ce ilustrează evoluția reprezentării cartografice a provinciilor românești.

În Casa Avramide din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM) din Tulcea am creat o instalație interactivă în formă de căsuță, pentru copii de 1-5 ani, plasată în holul casei istorice care a aparținut prosperului întreprinzător tulcean din secolul al XIX-lea A. Avramide. Copiii pot ”intra” în căsuță și pot explora istoria casei și familiei care a locuit aici, folosind zaruri cu care pot crea povești, citind o variantă adaptată a poveștii familiei Avramide, manipulând obiecte de mobilier – replici miniaturale ale celor din muzeu.

În Muzeul de Artă din cadrul ICEM Tulcea am propus un joc pentru copiii de 6-11 ani în care, pornind de la obiecte de artă reprezentative pentru diferite etnii prezente în Dobrogea. Jocul poate fi jucat în muzeu, iar sursa de inspirație se află chiar în sălile muzeului.

Locație & perioada
București și Tulcea, februarie-septembrie 2018

Parteneri
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București, Casa Avramide – Tulcea, Muzeul de Artă – Tulcea.

Parteneri media
Radio România Cultural, Zeppelin, Roata Mare, Agenda Culturală pentru Copii.

Echipă și olaboratori
Alexandra Zbuchea (coordonator), Iulia Iordan, Ozana Nițulescu, Silviu Anghel, Alis Fânaru, Despina Hașegan, Charlie Hubbard, Timea Ferencz, Nod Makerspace, Benett Publicis.

Proiect co-finanțat de AFCN.