În anul european al patrimoniului cultural, am lansat o nouă inițiativă prin care patrimoniul devine prietenos și mai apropiat de copii! Sub numele de BOMBASTIC, o parte din colecția de jucării donată de Iosif Herțea asociației Da’DeCe a fost accesibilă într-o expoziție surprinzătoare și provocatoare pentru copii între 4 și 12 ani deschisă la Complexul Muzeal Național Moldova Iași (în spațiile Muzeului Etnografic al Moldovei). Gândită sub formă de labirint, expoziția a vorbit copiilor (dar și adulților curioși) despre ce este, cum se naște și cum trăiește patrimoniul, de ce e important și sub ce forme ni se arată. Curatoarele Iris Șerban și Iulia Iordan au propus șase zone expoziționale care corespund câte unui cuânt din afirmația: Obiectele prețuite de colecționar devin patrimoniul de mâine.

În cadrul proiectului a fost tipărit și un ghid pentru copii sub formă de broșură-poster, Patrimoniu, ce cuvânt complicat!. Broșura explică pe înțelesul copiilor ce înseamnă patrimoniu, cine are grijă de el, care sunt meseriile patrimoniului, cine a fost colecționarul Iosif Herțea și propune activități pentru copii despre această temă.

Copiii care au participat la atelierele noastre sau care doar au vizitat expoziția s-au jucat cu obiecte vizibile sau invizibile, reale sau dorite, au aflat cum poți să-și faci singur o colecție, cum se transformă obiectele în timp și ce însemnătate are viitorul. Cei mici au fost pe de-a-ntregul fermecați, așa că vom itinera expoziția BOMBASTIC și în alte spații, din țară și din străinătate!

Locație & perioadă
București și Iași, septembrie-noiembrie 2018

Parteneri
Complexul Muzeal Național ”Moldova” din Iași, NodMakerspace, Fabrik.

Parteneri media
RFI România, Zeppelin, Radio România Cultural, Roata Mare, Itsy Bitsy.

Echipa și colaboratori
Iulia Iordan (coordonator), Iris Șerban (curator), Daniela Mișcov (educator cultural), Dumitru Maxim Alexeev (artizan), Sorina Vazelina (grafician), Alice Stoicescu (graphic designer), NodMakerspace

Proiect co-finanțat de AFCN.