Acest proiect al asociației Da’DeCe scoate la iveală aspecte inedite pentru copii, în muzee, de o manieră specifică și potrivită celor mici. Proiectul Activează arta și-a propus realizarea unor stații interactive/ truse de explorare pentru copii, prin interpretarea unor lucrări din cadrul celor două muzee de artă partenere – Muzeul Theodor Aman și Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare” -, astfel încât explorarea artei să devină plăcută și educativă pentru cei mici.
Stația interactivă realizată la Muzeul Theodor Aman, accesibilă micilor vizitatori de 9-14 ani – dar și adulților mai curioși din fire -, a fost realizată prin colaborarea dintre educatorii culturali din asociație (Iulia Iordan și Alexandra Cucu), Liviu Pop (folclorist și expert în digitalizarea arhivelor culturale) și Bogdan Maltezeanu (designer de obiect). Tonomatul cu povești din muzeu este disponibil pentru familiile cu copii în limbile română și engleză (traducere Chuckk Hubbard). Ea poate fi utilizată gratuit pe parcursul vizitei la Muzeul Theodor Aman.

Instalația din Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare” constă într-o trusă de privit în muzeu, în limbile română, maghiară și engleză (traducere Timea Ferencz și Chuckk Hubbard). Ea poate fi împrumutată gratuit pe parcursul vizitei la muzeu.

Proiectul Activează arta face parte din demersul strategic al Asociației Da’DeCe de a face muzeele accesibile cu adevărat copiilor. Dintre inițiativele deja active în muzee, amintim: audioghid pentru copii în expunerea de bază a Muzeului Literaturii Române, kitul educativ care constă în puzzle-uri și jocuri din Muzeul Hărților, căsuța în miniatură pentru copii mici din Casa Avramide și jocul de cărți din Muzeul Etnografic, ambele din cadrul ”Centrului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea”.

Echipa proiectului
Alexandra Zbuchea, Iulia Iordan, Alexandra Cucu, Liviu Pop, Bogdan Maltezeanu, Oana Enășel, Greta Șuteu și Eliana Radu.

Parteneri
Muzeul Municipiului București, Muzeul Județean de Artă ”Centrul Cultural Baia Mare”

Co-finanțare
Administrația Fondului Cultural Național