Lansăm proiectul „Vecinul meu, Patrimoniul” prin care dorim să stimulăm înțelegerea și aprecierea patrimoniului local din cartierul Titan. Astfel, printr-o serie de activități specifice educației culturale, vom cartografia patrimoniul acestui cartier alături de elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Federico Garcia Lorca”, apoi vom realiza două trasee culturale urbane.

Mai întâi, vom începe o cercetare amplă prin lansarea unui chestionar către elevii școlii și familiile acestora pentru a identifica acele repere culturale care creează spiritul cartierului Titan.

La sfârșitul lunii iulie, vom continua prin organizarea unei tabere urbane pentru elevii Școlii Gimnaziale „Federico Garcia Lorca”,  în cadrul căreia vom creiona cele două trasee culturale urbane. Acestea se vor materializa prin două hărți în format fizic și digital, precum și prin 10 panouri educative stradale care vor marca 10 obiective de patrimoniu (uman, natural, construit, industrial, material sau imaterial) din cartierul Titan. Traseele se vor adresa copiilor și familiilor lor, locuitorilor și vizitatorilor cartierului, și vor fi lansate în luna octombrie, când elevii particpanți la tabăra urbană vor deveni ghizi pentru colegii lor.

În paralel, vom crea un kit pedagogic care va fi accesibil liber tuturor cadrelor didactice interesate din școala parteneră sau din școlile învecinate și care va putea fi folosit ca metodologie pentru activități viitoare în cadrul programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde”.

Cunoașterea și implicarea copiilor și familiilor în proiectele culturale din cartierul lor au o mare importanță pentru dezvoltarea comunităților și conservarea identității culturale locale. Prin înțelegerea, aprecierea, revitalizarea și promovarea patrimoniului local, copiii devin mai conectați la istoria și specificul comunității lor, devenind cetățeni activi și responsabili, capabili să-și exprime opinii și să contribuie la viața culturală și socială. 

Despre proiect

„Vecinul meu, Patrimoniul” este un proiect de educație prin cultură, realizat de Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Școala Gimnazială „Federico Garcia Lorca” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Partener media: Radio România Cultural

Echipa proiectului

Asociația Da’DeCe: Iulia Iordan, Monica Bumbeș, Mona-Silvia Timofte, Alexandra Zbuchea

Școala Gimnazială „Federico Garcia Lorca”: Diana Florentina Basalic, Alina Vulpe, Ioana Ciocoiu, Cristina Anca Marin, Andreea Floreanu, Gabriel Ioniță, Elena Brandiburu, Adriana Obreja Crețu

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *