Muzeele sunt o resursă educațională unică pentru educatorii culturali, pentru învățători și profesori, pentru toți cei care lucrează cu copiii. Totuși, observăm că ele nu sunt suficient de mult exploatate. Având această idee în minte, Asociația Da’DeCe îi provoacă pe toți cei activ implicați în educarea copiilor prin cultură la două mese rotunde online de explorare a rolului instalațiilor muzeale în acest proces. 

*****

Muzeul ca spațiu de explorare pentru copii

22 octombrie, ora 10, 00, masă rotundă pentru muzeografi

Provocare: Instalațiile interactive în muzee – cum le adaptăm la condițiile impuse de pandemie?

În ultimii ani, Asociația Da’DeCe a dus o muncă de pionierat în subdomeniul educației muzeale dedicat instalațiilor mecanice, senzoriale și analogice din muzeele tradiționale românești. O varietate destul de mare deja de astfel de instalații a fost creată de echipa asociației în parteneriat cu muzeele gazdă, contribuind astfel la medierea interactivă, adaptată și atractivă între publicul de vârstă mică și obiectele de patrimoniu independent de prezența unui educator muzeal. 

Cum schimbă contextul pandemiei comportamentul vizitatorilor de muzee? Cum afectează regulile de distanțare și atingere folosirea acestor instalații? Ce alte tipuri de instrumente putem crea pentru viitorul imediat care să respecte regulile sanitare, dar să contribuie la re-apropierea oamenilor de muzee?

Dacă lucrați într-un muzeu sau într-o organizație culturală și vă preocupă acest subiect, vă invităm la o masă rotundă virtuală să discutăm împreună despre viitorul interactivității în muzeele tradiționale!

 

Cu ce ne ajută muzeul la școală?

23 octombrie, ora 17,00, masă rotundă pentru educatori și învățători 

Provocare: Educația muzeală poate oferi suport metodologic pentru educația formală?

Muzeele sunt prin natura lor spații destinate educației. Memoria culturală nu este doar conservată de către muzee, ci este menită să ofere un context propice integrării educației în cultură și invers valorificând patrimoniul în formarea identității culturale a copiilor. Nu întotdeauna această deschidere este vizibilă, dar în ultimii ani muzeele și organizațiile culturale s-au străduit să creeze o varietate de instrumente cultural-educaționale care să sprijine cadrele didactice în apropierea lor de muzee. 

Care sunt cele mai potrivite instrumente educaționale create de asociația noastră? Cum putem adapta mai bine aceste instrumente pe viitor? Care sunt nevoile cadrelor didactice în această perioadă și cum pot sprijini instituțiile și organizațiile culturale educația formală?

Dacă lucrați în domeniul educației formale, dar vă interesează metodele și instrumentele create și folosite în domeniul educației muzeale, vă așteptăm la o masă rotundă virtuală despre cum putem lucra împreună în viitor!

*****

Aceste mese rotunde sunt moderate de Iulia Iordan. Ele sunt organizate în cadrul proiectului Afară/Înăuntru, cofinanțat de AFCN. 

Mai multe detalii și înscrieri la office@asociatiadadece.ro