Pentru mulți copii (și adulți) vizita la muzeu este plictisitoare. Aceasta însă poate fi și atractivă, provocatoare, relaxantă, dacă copiii știu cum să abordeze întâlnirea cu patrimoniul. Vă propunem mai multe materiale scurte video pe care le puteți discuta cu elevii în cadrul orelor de Dezvoltare personală, AVAP sau Istorie. 

De ce vizităm muzee? 
Filmulețul oferă câteva motive – din perspectiva unor oameni de vârste și formări diferite – pentru a include muzeele în oferta pe care o facem copiilor/elevilor. Plăcerea de a vizita un muzeu se câștigă treptat, nu vine dintr-o dată, dar are beneficiile ei pe termen lung: descoperirea unor lucruri interesante, un timp petrecut în compania unor obiecte frumoase, o atmosferă cu un ritm mai lent decât cel trepidant, cotidian.

Cum vizităm un muzeu?
Câteva sugestii pentru a vizita un muzeu într-un mod plăcut și relaxant. Pe lângă informațiile pe care ni le pot oferi tururile ghidate în muzee, mai există și o apropiere subiectivă, intuitivă de exponatele prezentate în muzee. În această abordare îmi fac propriul traseu, mă îndrept spre ce obiect îmi place sau îmi trezește curiozitatea și îmi acord timp să îl observ cu răbdare. Pot să fac fotografii cu telefonul sau să schițez acasă, din memorie, ce am văzut și mi-a plăcut. În felul acesta îmi construiesc, cu aceleași piese, un puzzle diferit, de fiecare dată când vizitez locul.

Cum înțelegem o lucrare de artă?

Catelușul lui Theodor Aman – Cum privim un tablou? La ce detalii să fim atenți mai întâi și cât de liberi suntem să interpretăm arta? Artista vizuală Aurora Király ne ghidează prin felul său de a vedea, de a observa și apoi de a înțelege imagini pe care avem tendința să le privim în fugă și să le considerăm deja interpretate.

 

„Atacul de noapte” de Theodor Aman- Meseriile din culisele muzeelor sunt de cele mai multe ori spectaculoase. Dacă o persoană care lucrează în muzeu are chiar mai multe meserii deodată, lucrurile sunt și mai impresionante. Greta Șuteu este deopotrivă istoric de artă și muzeograf la Muzeul Theodor Aman. Când ajungeți în vizită acolo, nu ezitați să o întrebați… orice! În această scurtă înregistrare ne povestește, pornind de la un singur tablou, o bucată interesantă din istoria țării noastre.

*Atacul de noapte poate fi folosit și în cadrul orelor de Istorie pentru a ilustra un episod din timpul domniei lui Vlad Țepeș

***

Aceste materiale au fost realizate în cadrul proiectului Patrimoniul merge la școalăco-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, 2022.

→Înapoi la kiturile pedagogice