Inspirația artistului 

Aurora Király este o artistă foarte dragă asociației noastre, cu care am colaborat minunat. Proiectele sale artistice sunt realizate în diverse medii: fotografie, desen, obiect, colaj textil, instalație. Pe lângă UNArte a absolvit și masterul de management cultural EcumEst. Este, de asemenea, inițiatoarea unor proiecte culturale și educaționale foarte frumoase. Între 2001-2008 a coordonat Galeria Nouă, spațiu dedicat fotografiei și filmului experimental. Din 2007 predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București. 

Nicolae Comănescu este unul dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani cu numeroase expoziții personale în țară și străinătate. Printre proiectele cu relevanță specială pentru mediul artistic românesc menționăm că este membru co-fondator al Grupului Rostopasca. Până în prezent a primit patru premii ca recunoaștere a valorii lucărilor sale: Premiul Revistei Arta pentru expoziția Ordeful, mezanplasul și harneala (2016); Premiul Künstlerspecial_Siemens_artLab, Wien, Austria (2006); Premiul Giovane emergente europeo Trieste Contemporanea, Trieste, Italia (2003); Premiul pentru artiștii tineri al Fundației Artexpo, acordat pentru activitatea Grupului Rostopasca (1999).

***

Vizitând atelierele artiștilor

La artiștii contemporani în vizită
Este o șansă să poți să vorbești cu o artistă / un artist despre propria muncă, procesul de lucru, sursele de inspirație, despre plăceri și pasiuni, să afli mici sau mari secrete despre persoane care devin publice prin operele lor, mai degrabă. Plăcerea și descoperirile sunt cu atât mai mari cu cât îi poți vedea în propriile ateliere, îi poți vedea cum lucrează, dar și cum povestesc despre propriile ritualuri, tabieturi, superstiții, le poți înțelege și aprecia mai bine lucrările după ce vezi și ce e în ”spatele” lor. Până la urmă, e un gest de generozitate pe care artiști contemporani îl fac, invitându-ne să le ”invadăm” intimitatea, să le cotrobăim prin ateliere și să întrebăm orice ne trece prin cap – cum e diferit azi un ”atelier de artist/ă”, cât de important și necesar e un spațiu de lucru personal, și cât de diferite sunt aceste spații mixte de la o generație la alta, de la un om la altul.

Prin atelierele-muzeu
Există mai multe feluri de muzee, dar unele dintre cele mai interesante, intime și personale, sunt cele care ne dezvăluie nu doar munca/ opera unei artiste sau a unui artist, ci și felul în care a trăit/ trăiește, și mai ales locul unde lucrează – atelierul; așa putem înțelege mai bine nu numai opera ci și sursele de inspirație și metodele de lucru, ne putem lăsa inspirați și noi, și putem descoperi oamenii din spatele unor lucrări de artă. Cele două ateliere alese de noi, cel al lui Theodor Aman și al Ligiei Macovei, sunt cu atât mai interesante cu cât sunt foarte diferite și ne devoalează două personalități de artiști vizuali din timpuri diferite cu vieți și stiluri foarte diferite. Artiștii sunt și niște reprezentanți ai epocilor pe care le traversează, iar cei doi artiști aleși de noi pot fi niște radiografii valoroase ale unor momente socio-culturale din istoria locală.

***

Între muncă și pasiune 
Materialul video propune o serie de opinii și gânduri care încearcă să determine ce legătură există, dacă există, între pasiune și muncă, și de ce le percepem, foarte des, ca pe două tipuri de activități complet distincte, uneori chiar opuse. Meseriile care au legătură cu sfera cultural-artistică sunt uneori cele mai ”norocoase” pentru că pornesc dintr-un tip de pasiune, dar ne întrebăm cât mai rămâne din ea când totul devine muncă. Protagonistele noastre, de vârste și cu pregătiri diferite, pornesc de la propriile experiențe în căutarea unei armonii … de ce când spunem muncă ne gândim la ceva neplăcut, de ce e munca o corvoadă chiar și atunci când faci ce îți place, ce și de ce ne împlinește în activitățile noastre – finalmente, vrem să ne și să vă provocăm, și să avem mai mult echilibru între viața profesională și personală. Și nu în ultimul rând, vrem să vorbim despre munca artistică, și a celor din domeniile culturale, care nu este mai simplă sau mai puțin importantă decât altele.

Artă și meșteșug 
Muzeele sunt acele locuri extraordinare unde întrebările nasc și mai multe întrebări. Un muzeograf, o artistă și o elevă discută în acest scurt film despre diferențele dintre artă și meșteșug la Muzeul de Artă Populară „Nicolae Minovici”. Ia parte la discuție și întreabă-te și tu: care crezi că este diferența dintre artă și meșteșug?

Aceste materiale au fost realizate în cadrul proiectului Patrimoniul merge la școalăco-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, 2022.

→Înapoi la kiturile pedagogice