Unprepared Hearts – Inimi tinere este un proiect de educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți, care se desfășoară în perioada octombrie 2018 – iunie 2020 în România, Italia și Cehia cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei. Organizațiile participante sunt Asociația Da’DeCe din România, MUBA – Muzeul Copilului din Milano din Italia și Sladovna Pisek din Cehia. Proiectul este susținut prin Europa Creativă. În România, proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și se derulează  în parteneriat cu MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu.

Principalul instrument educațional dezvoltat de echipa din România este NESPUS, un spectacol participativ de educație sentimentală pentru copii. Acesta propune o abordare interactivă și fluidă, care să permită interacțiunea copiilor cu vârste între 9 și 13 ani cu artiștii și educatorii. Atelierul intră din ce în ce mai adânc în spațiul emoțional al rușinii, în situații precum următoarele: când ești copil și ochii celorlalți te privesc; când ești adolescent și simți că corpul tău este prea mare sau prea îngust pentru tine; când ești adult și ai vrea să dispari în aer. Prin abordări educaționale și performante, Nespus dă naștere unui nou corp – un corp relaxat și fluid, legat de un sine relaxat și fluid, în care descoperirile intime sunt mai importante decât orice. Experiența copiilor se prelungește și acasă prin parcurgerea caietului de activități Nespuse. Poate fi descărcat aici un extras, pentru a fi citit și completat de către copii.

Testimoniale ale copiilor și educatorilor implicați sunt disponibile aici.

Partenerii internaționali au propus la rândul lor câte o serie de ateliere care urmăresc educația sentimentală prin intermediul artei.

7 Valleys este un spectacol de teatru participativ propus de TPO în colaborare cu Sladovna – Muzeul Copiilor din Pisek. Este propus copiilor să intre într-un joc de partajare care simulează complexitatea, relațiile și semnele lumii contemporane. În teatru, ca și în viața reală, fiecare își interpretează propriul personaj și acesta este primul pas important pentru interacțiunea cu ceilalți. În teatru, reprezentarea sinelui are loc printr-o mască care seamănă cu noi, dar, în același timp, ne oferă puterea de a face lucruri pe care altfel nu le-am face. Echipa cehă prezintă astfel această experiență. 


Embroidered Feelings este atelierul propus de artista Coquelicot Mafille ca o călătorie interioară cu patru stații. În final participanții creează un obiect bazat pe reprezentarea lor și a lumii externe prin tehnica broderiei. Atelierul se închide cu un moment de reflecție, împărtășire și întoarcere a muncii depuse. Perspectiva echipei italiene este prezentată aici.

În cadrul proiectului Asociația a organizat 3 sesiuni de ateliere pentru preadolescenți la care au participat peste 500 de copii, 2 mese rotunde pentru educatori culturali, profesori și artiști și două sesiuni de training pentru educatorii interesați de tematică. De asemenea, s-au realizat ateliere și traininguri în țările partenere, la care au participat peste 300 de persoane.

 

În cadrul proiectului s-a realizat și o metodologie pentru proiectarea atelierelor de educație sentimentală de acest tip. Oferim aici un ghid  care sperăm să îi inspire pe educatorii culturali, artiștii și pe cei interesați de educația sentimentală.

*****

Echipa
Mihaela Michailov – dramaturg și curator al spectacolului-atelier
Alexandra Cucu și Iulia Iordan – educatori culturali
Nicoleta Lefter și Katia Pascariu – actori
Aurora Kiraly – artist
Codruța Cruceanu – facilitator cultural și educațional
Mihai Iacob – psiholog
Raluca Iacob – coordonator training
Sorina Vasilescu – designer grafic
Irina Cangeopol – educator cultural și profesor
Monica Grigore – asistent de proiect
Raluca Neamu și Alexandra Zbuchea – coordonatori ai proiectului

Parteneri internaționali
MUBA – Muzeul Copiilor, Milano, Italia (coordonator european)
Sladovna – Muzeul Copiilor, Pisek, Cehia

Parteneri naționali
MNAC
MetruCub
Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu

Parteneri media
Itsy Bitsy, Școala 9, Vice, Parents, Totul despre mame, E-Zeppelin

Finanțatori: Europa Creativă & AFCN

 

*****

Proiectul Unprepared Hearts – Inimi tinere a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin Europa Creativă și de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorilor și Comisia Europeană nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN, care nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.