Îmi place / Nu-mi place… prin artă a fost primul proiect de amploare din România care a adus împreună muzee de artă din trei mari orașe ale țării (Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul de Artă din Constanța și Muzeul Național de Artă Contemporană din București), artiști, pedagogi, muzeografi și copii. Vizite active prin muzee, ateliere în școli, discuții, proiecții, ateliere, tehnici diverse de lucru propuse de artiștii care au lucrat cu copiii – și, în cele din urmă, trei expoziții cu lucrările acestora în muzeele de artă partenere.

Proiectul a argumentat necesitatea aducerii artei contemporane în școli, deoarece arta poate funcționa ca un catalizator în învățarea școlară: educă atenția și memoria vizuală, crește empatia și încrederea în sine, oferă perspective numeroase în interpretarea lumii (și astfel îmbunătățește abilitățile de rezolvare de probleme), diversifică modurile de a se raporta la propriile sentimente.

Arta contemporană nu oferă rețete, se bazează pe căutare și experiment – și este nevoie de timp și răbdare pentru a o cunoaște. Întrebările copiilor despre lume s-au întâlnit cu întrebările artiștilor și în felul acesta s-au născut idei noi! Tema a fost alăturarea a două stări emoționale opuse: plăcerea și neplăcerea, iar fiecare artist invitat a condus procesul de lucru într-o manieră proprie viziunii sale artistice.

Proiectul s-a încheiat cu realizarea unui ghid de lucru, ”Arta contemporană: loc de joacă și de învățare” – o sursă de inspirație pentru profesori, artiști și muzeografi, care poate fi descărcat de aici.

Îmi place / Nu-mi place prin artă a primit premiul al II-lea la Gala Societății Civile în anul 2017!

Proiectul s-a derulat în perioada februarie – septembrie 2016, fiind co-finanțat de AFCN.

Colaboratori: Aurora Kiraly, Daniela Bălăneanu, Irina Cangeopol, Cuzina, Elena Ilash, Ana Bănică.

Parteneri: MetruCub-Resurse pentru cultură, Muzeul de Artă din Cluj Napoca, Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu”.