Asociația Da’DeCe organizează pe 6 și 7 martie la Muzeul Național de Artă Contemporană din București un atelier interactiv de tip training pentru educatori, care îi va familiariza cu conceptul și metodele spectacolului participativ NESPUS, dezvoltat în cadrul proiectului european „Inimi tinere”. Participarea este gratuită, pe baza înscrierii prealabile și a unui proces de selecție.

NESPUS este un spectacol care explorează sentimentul de rușine, una dintre cele mai puternice emoții pe care o experimentăm încă de mici. Are o abordare interactivă și fluidă, invită participanții să descopere și experimenteze diferite perspective și să intre în contact cu mai multe genuri artistice. NESPUS a fost conceput și pus în scenă de o echipă formată din membri și colaboratori ai Asociației Da’DeCe: dramaturgul și curatorul spectacolului Mihaela Michailov, educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu și artista Aurora Kiraly, cu sprijinul psihologului Mihai Iacob, al facilitatorului cultural și educațional Codruța Cruceanu și al educatorului cultural și profesor Irina Cangeopol. Spectacolul a fost prezentat în 2019 la București, Pisek și Milano atât copiilor, cât și adulților.

Atelierul pentru adulți va fi un proces imersiv, reflexiv și interactiv, prin care educatorii vor experimenta metodele artistice din spectacol, vor analiza concepția și realizarea sa, vor afla detalii despre motivația și implicarea echipei care l-a creat și vor discuta despre cum ar putea fi integrat în practica lor curentă și adaptat profilului de vârstă al copiilor.
Atelierul va dura 4 ore și se va desfășura de două ori, vineri și sâmbătă (6 și 7 martie), în intervalul 10.00-14.00 la Muzeul Național de Artă Contemporană. 

Facilitatori: Alexandra Cucu, Nicoleta Lefter, Katia Pascariu și Codruța Cruceanu
Alexandra CUCU este educator cultural cu o experiență de peste 10 ani în muzeu și educație culturală. Este, de asemenea, psihoterapeut (cu o pregătire suplimentară în psihoterapie în mișcare de dans) și a lucrat de-a lungul anilor cu oameni de toate vârstele, atât în medii educaționale, cât și terapeutice. Crede în puterea artei în vindecarea și aducerea la lumină a comorilor interioare, care îmbogățesc persoana în sine și comunitatea.
Nicoleta LEFTER este actriță, regizor și producător. A absolvit în 2006 Facultatea de Teatru, Departamentul Actorie al Universității de Arte „George Enescu” din Iași și are un master în „Arta actorului” la U.N.A.T.C. în Bucuresti. Ea a interpretat peste 25 de personaje în piese și spectacole găzduite de teatre naționale sau independente din Iași, Constanța, Brăila, Ploiești, București sau Avignon în Franța. Din 2011 realizează, regizează și produce spectacole sau instalații performative.

Katia PASCARIU este actriță, educatoare artistică, facilitator cultural; are experiență în teatru educațional și politic, arte comunitare, activism social. Este membru fondator al Centrului de Arte Comunitare pentru vârsta a 4-a, al Macaz Theatre Coop și al Asociației ADO – Arte pentru Drepturile Omului. Este absolventă UNATC, Facultatea de Teatru, în 2006, și are un Master în Antropologie și Dezvoltare Comunitară la Universitatea din București, Facultatea de Sociologie absolvit în 2016. Colaborează constant cu companii de teatru din România și din străinătate, lucrează în comunități vulnerabile în cadrul proiectelor multidisciplinare, face rezidențe artistice în școli și licee. Este unul dintre colaboratorii Centrului Educațional Replika și face parte din  TES (Teatrul Evreiesc de Stat, București).

Codruța CRUCEANU este un pasionat istoric de artă, manager de proiecte culturale și formator. A debutat în anul 1980 în domeniul educației muzeale, fiind apoi rând pe rând conservator, secretar științific și redactor în cadrul Muzeului Național de Artă al României, pentru ca în 1999 să revină la educația muzeală, regândind structura și dinamizând activitatea de educație din postura de șef de secție. Între 2001 si 2009 s-a dedicat conceperii și dezvoltării unor proiecte culturale interdisciplinare complexe în calitate de Arts Manager la British Council București. Este membru al Asociației MetruCub – resurse pentru cultură și consultant pentru mai multe organizații culturale și proiecte care caută să îmbunătățească procesele cultural-educative și să formeze oameni și echipe capabile să comunice arta copiilor și să aibă experiențe personale semnificative în contact cu opera de artă.

Pentru mai multe informații despre atelier: contact@culturaineducatie.ro.