Oare la ce se gândesc copiii atunci când aud “artă contemporană”? Poate la o pictură mare cât un perete compusă din stropi de culoare? Sau poate la o instalație din metal și pânze colorate care se rotește atunci când adie vântul? La un păianjen uriaș sau la o sală plină de monitoare pe care rulează filme diferite în același timp? Arta contemporană este definită în mod obișnuit ca fiind arta creată de oameni începând cu anii ‘60 ai secolului trecut. Dar pentru cei care o întâlnesc zi de zi, înțelesul său este mult mai personal, influențat de experiențele particulare pe care le trăiesc.

Dacă ar fi să rezumăm activitatea asociației noastre într-o formulă matematică, aceasta ar fi: Patrimoniu + Artă contemporană = Da’DeCe. Având în vedere acest lucru, ne-am hotărât să începem anul alături de artiștii cu care am colaborat în ultimii ani și felurile diverse în care ei înțeleg și descriu arta contemporană.

De ce arta contemporană este importantă pentru fiecare dintre noi, copii sau adulți deopotrivă?

⇒Pentru că este o artă a prezentului și a trecutului recent pe care ne ajută să le înțelegem altfel decât prin propria experiență;

⇒Pentru că stârnește imaginația, curiozitatea și reflecția în feluri diferite de cele în care arta clasică sau modernă o fac;

⇒Pentru că sudează sau creează comunități;

⇒Pentru că ne inspiră să comunicăm despre noi și ne face mai empatici;

⇒Pentru că ne ajută să privim în moduri diferite același lucru;

⇒Pentru că oglindește lumea actuală într-un fel ludic și primitor pentru fiecare dintre noi;

Voi cum ați răspunde la întrebarea noastră #DaDeCeArtăContemporană? Așteptăm răspunsurile voastre în comentarii și încheiem cu invitația de a urmări pe pagina noastră campania dedicată copiilor și artiștilor din comunitatea Da’DeCe!

***

Imaginea de copertă de mai sus este realizată de Anca Smarandache. Vizualurile acociate artiștilor sunt creația lui Andrei Cîmpeanu.