Când ești copil, o vizită în muzeu poate fi o adevărată aventură, mai ales dacă te afli pentru prima dată în Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și nava la bordul căreia tocmai ai urcat și-a pierdut busola. Și la propriu și la figurat. Destinația ta este total necunoscută, nu ai niciun reper, chiar dacă ești înconjurat de hărți, dar ai venit aici hotărât să să devii expert(ă) în ale cartografiei. Ai aflat că Asociația Da’DeCe a creat un  nou kit de explorare creativă – ”La drum cu Exuberanța”, ce va fi lansat sâmbătă, 12 noiembrie, începând cu ora 11.00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. În călătoria ta pe Nava Exuberanța vei afla mai multe despre cât de important este să știi să te orientezi, descoperind o sumedenie de hărți valoroase din colecția muzeului, dar și poveștile celor mai importanți cartografi ai lumii și instrumentele folosite de ei pentru realizarea hărților.

Alteori, o vizită la muzeu te poate ajuta să-ți înțelegi mai bine emoțiile. Este ca și cum te-ai uita într-o oglindă în care nu-ți vezi chipul, ci ceea ce simți! La fel au crezut și Simon Hollósy, întemeietorul Școlii de pictură de la Baia Mare acum mai bine de o sută de ani, și cei aproape 4000 de artiști care au pictat la școala de vară de la Baia Mare de-a lungul vremii. Nu degeaba acestui oraș i se mai spune și Orașul Pictorilor. În jurul acestei idei, Asociația Da’DeCe a construit kitul muzeal Arta simte ca tine  ce va fi disponibil publicului tot din 12 noiembrie la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Ambele kit-uri interactive, care te vor ajuta să (re)descoperi Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București sau Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” și să înțelegi mai bine obiectele păstrate acolo, au fost gândite și realizate de o echipă de specialiști în educație muzeală și de artiști care iubesc patrimoniul cultural și care vor să te convingă și pe tine că este valoros. Pentru că știm cât de important este să pleci dintr-un muzeu cu amintiri bune de pus în buzunar, cele două kit-uri te vor ajuta să le parcurgi în ritmul tău. Nu te îngrijora dacă nu vei reuși să le parcurgi într-o singură vizită. Poți oricând să revii la muzeu, vei fi în bună companie.

Cele două kituri –  ”La drum cu Exuberanța” și ”Arta simte ca tine”  –  se adresează copiilor de peste 10 ani și sunt disponibile gratuit pentru aceștia în muzeele partenere, începând cu 12 noiembrie 2022, pentru vizitarea în familie sau grupuri (școlare).

Accesul și vizitarea muzeelor se face pe baza de bilet de intrare, conform tarifelor obișnuite ale muzeului.

Educația muzeală nu înseamnă lecții și teme, ci mirări și emoții. Educația muzeală mai este și liant între oameni și muzee. Starea ei de agregare nu este cunoscută, deși seamănă mult cu norii: spală praful de pe lucruri, dă viață, iar uneori este spectaculoasă. Dar, ca și norii, este efemeră: creează legături semnificative între oameni și memorie, legături care durează puțin în timp. Apoi dispare în feluri tainice memoria fiecăruia. La Da’DeCe am dat în ultimii ani un pic materialitate acestei efemerități prin mai multe feluri de obiecte și resurse create special pentru o categorie sau alta de public. Kiturile din proiectul Muzeu de buzunar sunt un fel de a omagia patrimoniul muzeal prin joacă și artă, așa cum ne place nouă cel mai mult să o facem.

Iulia  Iordan, inițiatoarea proiectului Muzeu de buzunar

Proiectul Muzeu de buzunar este conceput și derulat de Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București și cu Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». Partener media: Radio România Cultural.

Echipa de creație:
Concept: Iulia Iordan
Graphic design: Paula Rusu

Kit Muzeu de buzunar la Muzeul Hărților și Cărții Vechi din București
Texte: Veronica Leca
Ilustrații: Maria Surducan
Documentare: Despina Hașegan

Kit Muzeu de Buzunar la Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”
Texte: Iulia Iordan
Ilustrații: Paula Rusu
Documentare: Dorel Topan și Bonta Emese
Facilitator: Oana Enășel

Proiect cultural de educație prin cultură, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.