În anul 2012 am decis să cercetăm și alte domenii artistice, așa că am conceput și desfășurat, alături de muzicieni profesioniști, programe de educație muzeală care au conținut muzică și mișcare/ dans. Muzeul Național George Enescu ne-a fost alături în acest demers îndrăzneț vreme de mai bine de 3 ani de zile, timp în care am bucurat peste 2000 de copii de 2-6 ani și părinții acestora! Proiectul a fost inițiat cu cofinanțare AFCN în perioada august-noiembrie 2012 și a avut drept miză principală dezvoltarea creativității participanților, printr-o abordare firească, atractivă și accesibilă. Au existat trei teme:

Pe-un picior de arcuș, la un pian jucăuș – cu o seamă de povești despre Enescu-copil și jocuri muzicale de flaut, pian sau vioară. Copiii și părinții au înțeles mai bine detalii din viața marelui Enescu, pornind de la obiectele din expunere – și în plus au sorbit prezența muzicianului care cânta lângă și pentru ei. Partea de dans a însemnat o feerie cu eșarfe și cercuri colorate, de fiecare dată copiii desprinzându-se cu greu din elegantul salon al muzeului.

Domnul ”Do” și domnișoara ”La” – am pus în valoare Palatul Cantacuzino, care găzduiește muzeul, drept clădire muzicală, unde materialele din care este făcută clădirea ”fac muzică”. La atelier am organizat o mică orchestră cu ajutorul copiilor și al părinților, care au fost personaje muzicale. Ploaia a venit cu sunete de tamburină, ușile vechi s-au deschis cu sunete de vioară, iar talgerele au anunțat sosirea furtunii.

Muză, Muzică, Muzeu a fost continuat în 2015 cu tema Muzeul vibrează, în care copiii au făcut instrumente muzicale și au descoperit cum sună acestea.

 

 

Parteneri: Muzeul Național George Enescu, Cărturești, Casa Retro.

Muzicieni colaboratori: flautista Casandra Iamandi, pianista Mirela Năstase-Driga, violonista Raluca Stratulat.