În anul 2016, pentru prima dată o colecție privată a fost donată unei asociații și nu unui muzeu. Norocoasa asociație a fost Da’DeCe, iar donatorul a fost dl. Iosif Herțea – etnomuzicolog, etnograf și culegător de folclor, compozitor – care a colecționat timp de peste o jumătate de secol circa 1000 de jucării, păpuși de teatru, instrumente muzicale din România sau din alte regiuni ale lumii! Proiectul nostru a avut drept obiectiv creșterea gradului de conștientizare în rândul copiilor a importanței patrimoniului.
Într-o primă etapă, am vizat cercetarea interdisciplinară, conservarea și valorificarea acestei colecții unice prin contextul și semnificația sa culturală, ca parte din patrimoniul unui viitor Muzeu al Copilului. Studiul realizat este accesibil atât specialiștilor cât și altor persoane interesate prin intermediul unui e-book publicat de editura Tritonic.
În cea de-a doua etapă ne-am ocupat cu managementul colecției, care a însemnat asigurarea unor condiții adecvate de păstrare a colecției, printr-un plan de protejare sustenabilă. Construirea unei strategii de acces la obiectele colecției este un element cheie pentru ca acest patrimoniu să rămână unul viu, cu care publicul să poată interacționa creativ.
În a treia etapă a proiectului, o parte din colecție a fost prezentată publicului larg, în special copiilor, în cadrul expoziției-experiment Elefanți, cuci, cai și EU – în care copiii au interacționat cu obiectele din colecție cunoscându-le povestea și creând propriile povești. În anul 2017, expoziția a fost itinerată în trei orașe din România: București, Cluj și Brașov, iar în anul 2018, în Sladovna, Pisek (Cehia) – și drumurile ei nu se opresc nicidecum aici!
Echipa de proiect: Alexandra Zbuchea, Raluca Neamu, Iulia Iordan, Ioana Popescu, Ozana Nițulescu, Cristina Dumitrache, Irina Hașnaș, Daniela Mișcov, Bruno Mastan, Alice Csizmadi, Silviu Anghel.
Parteneri: ARCUB, Consiliul Județean Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Casa Mureșenilor, Centrul cultural din Sladovna, Pisek.
Proiectul s-a derulat în perioada februarie-septembrie 2017. A fost co-finanțat de AFCN.