La atelierele noastre, literatura devine o bucurie a descoperirii! Cuvintele sunt găsite, rostite, învârtite, combinate magistral sau jucăuș. Scriitorii de ieri și de azi sunt oameni reali, iar în Muzeul Național al Literaturii Române facem cunoștință nu doar cu opera lor, ci și cu obiceiurile sau obiectele dragi lor. Când se apropie de literatură cu căldură în acest mod, copiii își îmbogățesc ușor cunoștințele și, mai important, capătă încredere în părerile personale.
În perioada 2016-2019 am organizat programe de educație muzeală cu elevi între 6 și 14 ani. Acestea constau într-o vizită activă și un atelier practic și durează împreună între o oră și jumătate și două, în funcție de vârsta copiilor și se pot desfășura în zilele de marți până vineri. 

Tematică:
1. Da’ de ce are literatura muzeu?
Fiecare poet sau povestitor își are locul său în muzeu, haideți să-i cunoașteți și voi pe câțiva dintre locatari! Unii scriitori s-au specializat în rime, alții inventează cuvinte sau pictopoezii, alții scriu folosind niște cuvinte foarte vechi, care ne sună astăzi ca o limbă străină. La atelier, creăm propriile benzi desenate sau pictopoezii.
2. Undeva între imaginație și realitate
Vă invităm la o plimbare prin tărâmul literaturii, aflat undeva între imaginație și realitate. Aflăm detalii despre viața reală a scriitorilor și scriitoarelor de ieri și de azi – înțelegând treptat că artele sunt surori: fotografia, desenul, scrisul și actoria. După ce zburăm puțin pe aripile imaginației, ne întoarcem cu picioarele pe pământ cu texte ale unor scriitori români.
3. Labirintul limbilor
”Mult e dulce și frumoasă” limba română, dar e doar una dintre multele limbi de pe lume. Pornim în călătorie de la povestea de demult a Turnului Babel; descoperim cuvinte vechi cu sensuri noi și cuvinte intraductibile; discutăm despre franțuzisme și englezisme, emoticoane și despre cel mai lung cuvânt din limba română. La atelier, transformăm prin desen caractere din diferite limbi (greacă, slavonă, ebraică, japoneză) sau ne amuzăm cu tehnica art-terapeutică Squiggle, un desen în dialog realizat în perechi.

Participanții la aceste ateliere se întâlnesc cu informații de la școală (din curriculă) pe principiul că poate fi interesant să-ți desfășori ora de limba română, comunicare sau oricare alta, la muzeu, nu în clasă. Cei interesați de aceste programe pot să ne contacteze la adresa programari@asociatiadadece.ro.