Principalul obiectiv al atelierului este acela de a ne crea fiecare propriile opinii văzând comunismul din perspectiva libertăților individuale, sau a limitării și controlului acestora.

Pentru început aflăm și discutăm despre ceea ce știu deja copiii despre comunism și libertate. Continuăm cu un joc de rol care recreează ceremonia primirii elevilor în rândul pionierilor, pentru a-i ajuta să înțeleagă anumite situații specifice perioadei comuniste. Vedeta acestui joc, râvnita cravată roșie cu tricolor, nu va ajunge la toată lumea din cauza unei serii de denunțuri ipotetice. Acestea inventariază câteva dintre libertățile cenzurate (până la suprimare) din perioada comunistă. Urmează o discuție în care reluăm și dezbatem aceste teme pentru a-i ajuta să avanseze în înțelegerea celor două noțiuni, puse în legătură.

Atelierul a fost construit pornind de la nevoile copiilor sau profesorilor identificate în ultimii ani și inspirat de colaborările noastre recente cu Muzeul Colectivizării din Tămășeni și Muzeul Comunismului Pentru Copii din Pitești. El face parte dintr-o serie de întâlniri cu copiii în jurul comunismului înțeles din diverse perspective.

Unde: la școală
Durată: 2 ore
Vârstă: 9-14 ani