Atelierul îmbină povestea cu bricolajul, copiii putând să asimileze multe informații interesante într-un mod ludic și creativ.
Pentru prima parte a atelierului, cea de poveste, ce altă metodă mai potrivită am fi putut să vă propunem dacă nu teatrul Kamishibai (în japoneză teatru de hârtie)?! Cu ajutorul ilustrațiilor, vom derula povestea veche de mii de ani a hârtiei, în același timp privind, atingând și mirosind o diversitate de materiale folosite de oameni de-a lungul timpului pentru a scrie sau a lăsa urme, precum și diverse tipuri de hârtie. Începută cu primele semne lăsate de oameni pe pereții peșterilor, istoria hârtiei înseamnă un șir lung de invenții care au răspuns nevoilor de comunicare tot mai avansată. Pe lângă latura benefică, de progres, există însă și un revers: pădurile sunt în pericol. Cum le putem salva? Una dintre soluții este reciclarea, alta este „upcycling”, care presupune ca din resturile de hârtie să creăm ceva nou. Ceea ce facem și noi în partea practică a acestui atelier, inspirați de tot ce am aflat.
Copiii inventează și spun povești atât de interesante, încât colegii le urmăresc ca pe adevărate scenete. În continuare, inspirați de istoria hârtiei, copiii vor realiza în echipe propriile povești pe care le vor ilustra cu ajutorul hârtie reciclate aduse de ei (și de noi) la atelier.
La finalul atelierului așteptăm de fiecare dată cu nerăbdare să vedem ce personaje, decoruri și întâmplări au ieșit din imaginația copiilor și mâinile lor dibace. Toate acestea prind viață când fiecare echipă își spune povestea printr-un ping-pong de replici pregătite sau improvizate savuros.
Unde: la școală
Durată: minimum o oră jumătate
Vârstă: 6-12 ani